Bakom näsan

clownen_mattis_bakom_nasan_400_300
Mannen bakom den röda näsan – Martin Högberg.
Martin Högberg är utbildad skådespelare och clown på bl.a. École Jaques Lecoq i Paris och Teaterhögskolan i Malmö. Som skådespelare har han arbetat bl.a. på Kronobergsteatern i Växjö, Cirka Teater i Trondheim, Profilteatern i Umeå, Lule Stassteater, Teater Jaguar och Teater Kolibri i Göteborg. Han har också i flera år uppträtt som vissångare. Sedan 2004 arbetar han som sjukhusclown i Clownkliniken och har sedan 2009 turnerat runt med sin föreställning ”Trolla och tralla med Clownen Mattis”.

Hittade Mattis i Paris
Han utvecklade karaktären Mattis vid en skådespelarutbildning i Paris. Senare, efter flera år inom teatern, bestämde han sig för att arbeta vidare med sitt clown-jag. I motsats till skådespeleriet ser han inte Mattis som en roll utan som sitt clowntillstånd.

– Det handlar om att släppa fram barnet i sig. När jag sätter på näsan är det någon sorts naiv, absurd sida som kommer fram, säger han och berättar att mycket också handlar om närvaro och fokusering.

– Publiken är hela tiden i nuet, där hittar man en gemensam grund. Det är improvisation och kommunikation det handlar om.